Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

O vínech z Toskánska

Toskánsko je oblast ve střední Itálii s rozlohou 23 000 km2 a s přibližným počtem 3,8 milionu obyvatel. Je známé svojí bohatou historií, pohádkovou kopcovitou krajinou a v nemalé míře proslulo i výrobou světoznámých vín. V Toskánsku nalezneme hned 18 druhů vín pyšnících se označením DOCG. Vína s tímto označením jsou vyráběna za přísných pravidel pro daný region a jsou pravidelně kontrolována po stránce kvality.


Brunello di Montalcino DOCG:

Mezi nejlepší DOCG víno Toskánska patří bezesporu Brunello di Montacino - vynikající červené víno známé po celém světě. Elegantní, harmonické víno světle granátové barvy a plné chuti. Vyrábí se jen a pouze z typické toskánské odrůdy Sangiovese. Na trh se dostává nejdříve 5 let po sklizni (Riserva po 6 letech). Jedná se o ideální víno k archivaci (20-25 let). V kombinaci s jídlem jsou ideální volbou červená masa, zvěřina nebo sýry typu pecorino. 


Vino Nobile di Montepulciano DOCG:

Dalším známým toskánským DOCG klenotem je Vino Nobile, které vzniká v okolí městečka Montepulciano. Často bývá zaměňováno s levnějšími víny známými pod názvem Montepulciano d’Abruzzo, kde je ovšem "Montepulciano" označení názvu odrůdy. Vino Nobile di Montepulciano tvoří z hlavní části odrůda Sangiovese, které musí obsahovat minimálně 70%, zbylých 30% mohou tvořit jiné odrůdy autorizované pro toskánský region. Třešnovo-švestkové aroma a střední tělo s jemným tanickým koncem, to jsou charakteristické vlastnosti vín z Montepulciana. Doba zrání je minimálně 24 měsíců (pro Riservu platí 36 měsíců) z toho minimálně 12 měsíců v dubových sudech. Hodí se k masitým jídlům, například k ragú z divočáka s tagliatelle, ke grilovanému i pečenému jehněčímu masu, hovězím steakům. Mladším bratříčkem Vino Nobile je Rosso di Montepulciano, které nese označení DOC. Jedná se o svěží vína, která se pijí zpravidla mladá a nejsou určena k archivaci. Odrůdovou skladbou je Rosso stejné jako Vino Nobile, jediným rozdílem je doba zrání. Pro Rosso di Montepulciano platí pouze 6 měsíců.

Montecucco Sangiovese DOCG:

Získalo status DOCG teprve v roce 2011. Oblast produkce těchto vín se nachází se mezi slavnými vinařskými městy Montalcino a Scansano. Pro výrobu Montecucco Sangiovese DOCG musí být splněna podmínka použití minimálně 90% odrůdy Sangiovese s minimálním zráním 12 měsíců v sudu a 4 měsíců v lahvi. Pro Montecucco Sangiovese Riserva DOCG jde již o 24 měsíců v dubovém sudu a 6 měsíců v lahvi. Tyto podmínky jsou takřka stejné jako pro výrobu velkých vín Brunello di Montalcino. V oblasti je i několik DOC vín, která podléhají opět přísným pravidlům pro jejich výrobu. Montecucco Rosso DOC musí splňovat podmínku minimálního podílu 60% Sangiovese, ke kterému se většinou doplňují mezinárodní odrůdy jako Cabernet Sauvignon nebo Merlot a Montecucco Rosso Riserva DOC, kde je kromě odrůdové podmínky i nutnost nechat vína zrát 12 měsíců v dubových sudech a 6 měsíců v lahvi. Obecně se dá říct, že se v případě červených vín z oblasti Montecucco jedná o robustní vína s výraznými tříslovinami a skvělým poměrem kvality a ceny. Archivační potenciál je zde také velmi velký. V oblasti je ale možné nalézt i skvělá bílá vína a to především z odrůdy Vermentino, které se zde nebývale daří. Vermentino DOC musí splňovat podmínku 85% zastoupení této odrůdy, školení v sudech není vyžadováno. Ve většině případů se jedná o skvěle pitelná vína, která je dobré vychutnat si mladá.
 

Vernaccia di San Gimignano DOCG:

Vernaccia di San Gimignano je jediné bílé toskánské víno, nesoucí označení DOCG. Vína se vyrábí výhradně v okolí turisticky známého městečka San Gimignano, nazývaného také někdy ”italský Manhattan“ pro množství starodávných věží. Typická Vernaccia ze San Gimignana je svěží, minerální, s příchutí tropického ovoce a lehkou kyselinkou. Ideálně se hodí k pokrmům z ryb a bílému masu. Víno musí tvořit nejméně z 85% odrůda Vernaccia, zbylých 15% mohou tvořit různé nearomatické bílé odrůdy.


Carmignano DOCG:

Vinařská oblast Carmignano, rozprostírající se okolo stejnojmenného městečka, se nachází přibližně 16km severozápadně od Florencie. Jedná se o velmi malou apelační oblast, jednu z nejmenších v celé Itálii. Celkový počet výrobců vín Carmignano DOCG je pouhých 14. Apelační označení DOCG obdržela jako jedna z prvních v celé Itálii v roce 1990, ale pro svou kvalitu vín je známá již od 18 století. Aby mohlo víno nést označení Carmignano DOCG, musí být tvořeno minimálně z 50% odrůdou Sangiovese a 10-20% Cabernet Sauvignon nebo Cabernet Franc (zbytek tvoří další odrůdy). Dále musí být splněna podmínka dvouletého zrání, z toho minimálně 1 rok v dubových sudech. Pro Riservu platí 3 roky zrání, z toho 2 roky v sudu. Struktura, jemnost a elegance jsou charakteristické znaky tohoto aromatického vína. Výborně se hodí ke grilovanému masu.


Chianti a Chianti Classico DOCG:

Vína Chianti jsou patrně nejznámějšími toskánskými víny. V malém regionu mezi Florencií a Sienou vzniká unikátní a osobité Chianti Classico DOCG. O stupeň výše jsou pak postaveny Chianti Classico Riserva a Chianti Classico Gran Selezione. Víno opatřené růžovou kolkovou páskou a pečetí s černým kohoutem je známkou té nejvyšší kvality. Vína Chianti Classico musí splňovat podmínku minimálního obsahu 80% odrůdy Sangiovese a obsahu alkoholu nejméně 12%.

Oblast Chianti má dalších 7 podoblastí, kde mohou vína nést označení DOCG:

- Chianti Colli Fiorentini
- Chianti Colli Senesi
- Chianti Colli Aretini
- Chianti Colline Pisane
- Chianti Montalbano
- Chianti Montespertoli
- Chianti Rufina


Morellino di Scansano DOCG:

Víno Morellino di Scansano pochází z jedné z nejkrásnějších přírodních oblastí Toskánska - jižní pobřežní oblasti zvané Maremma, která se nachází mezi údolími v blízkosti řek Ombrone a Albegna. Morellino je místním názvem pro odrůdu sangiovese, Scansano je název obce, okolo které se víno produkuje. Vinice zde profitují především z chladného větru proudícího od moře, který zmírňuje letní vysoké teploty. Vína z této oblasti nesla označení DOC od roku 1978, teprve až v roce 2007 byla povýšena a získala apelační označení DOCG. Morellino di Scansano DOCG obsahuje z větší části odrůdu Sangiovese, nejméně 85%. Zbylých 15% tvoří další tmavé odrůdy autorizované pro tento region. Vína jsou charakteristická rubínově červenou barvou, ovocnými tony, svěží chutí a lehkou tříslovinou. 


Elba Aleatico Passito DOCG, Suvereto DOCG, Val di Cornia DOCG a jsou poměrně nová vína v apelačním značení DOCG. Byla přijata teprve mezi lety 2010-2011.


Elba Aleatico Passito DOCG:

Sladké červené víno ve stylu slámového vína. Vyrábí se na ostrově Elba z hroznů odrůdy Aleatico s minimálním obsahem alkoholu 19%.


Suvereto DOCG a Val di Cornia DOCG:

Tato vína získala status DOCG v listopadu 2011. Hlavní využívané odrůdy hroznů pro výrobu jsou Sangiovese, Merlot a Cabernet Sauvignon.