- Úvod
- Červené víno
- Barolo
Barolo
Víno Barolo patří mezi jedny z nejlepších červených vín Itálie. Vyrábí se v oblasti Piemont z odrůdy Nebbiolo, které se sklízí z kopců z 11 podoblastí oblasti Barolo. Nebbiolo dává pěkná tanická vína, která jsou elegantní, silná a dokáží velmi pěkně zrát - jsou to tedy vína, která se skvěle hodí k archivaci a časem se určitě odvděčí za trpělivost.
Typické Barolo se vyznačuje aroma fialek, čokolády a sušených švestek. Vína Barolo bývají plnější, robustní a jsou schopné ustát a skvěle doprovodit bohatá a těžká jídla, zvláště grilovaná a pečená červená masa.
Aby víno mohlo nést označení Barolo DOCG musí se při sklizni, procesu výroby a zrání splnit několik podmínek. Hrozny Nebbiolo musí být sklizeny z přesně vyznačeného území. Musí zrát nejméně 3 roky, z toho 18 měsíců v dubových sudech, než jde do prodeje. Minimální výše alkoholu je stanovena na 12.5%. Barolo Riserva DOCG musí zrát dokonce 5 let než se dostane do prodeje.