- Úvod
- Červené víno
- Monteccuco
Montecucco
Montecucco Sangiovese DOCG:
Získalo status DOCG teprve v roce 2011. Oblast produkce těchto vín se nachází se mezi slavnými vinařskými městy Montalcino a Scansano. Pro výrobu Montecucco Sangiovese DOCG musí být splněna podmínka použití minimálně 90% odrůdy Sangiovese s minimálním zráním 12 měsíců v sudu a 4 měsíců v lahvi. Pro Montecucco Sangiovese Riserva DOCG jde již o 24 měsíců v dubovém sudu a 6 měsíců v lahvi. Tyto podmínky jsou takřka stejné jako pro výrobu velkých vín Brunello di Montalcino. V oblasti je i několik DOC vín, která podléhají opět přísným pravidlům pro jejich výrobu. Montecucco Rosso DOC musí splňovat podmínku minimálního podílu 60% Sangiovese, ke kterému se většinou doplňují mezinárodní odrůdy jako Cabernet Sauvignon nebo Merlot a Montecucco Rosso Riserva DOC, kde je kromě odrůdové podmínky i nutnost nechat vína zrát 12 měsíců v dubových sudech a 6 měsíců v lahvi. Obecně se dá říct, že se v případě červených vín z oblasti Montecucco jedná o robustní vína s výraznými tříslovinami a skvělým poměrem kvality a ceny. Archivační potenciál je zde také velmi velký. V oblasti je ale možné nalézt i skvělá bílá vína a to především z odrůdy Vermentino, které se zde nebývale daří. Vermentino Montecucco DOC musí splňovat podmínku 85% zastoupení této odrůdy, školení v sudech není vyžadováno. Ve většině případů se jedná o skvěle pitelná vína, která je dobré vychutnat si mladá.