Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

Poggio di Sotto Montalcino

Vinařství Poggio di Sotto bylo založeno v roce 1989 v jihozápadní části Montalcina, která je považována za jednu z nejkvalitnějších poloh pro pěstování odrůdy Sangiovese. Usedlost se rozprostírá na ploše přibližně 32 hektarů, z nichž 10 je osázeno révou. Vinice jsou osázeny výhradně odrůdou Sangiovese a jsou registrovány v apelaci Brunello di Montalcino DOCG. Okolí statku dále dotváří 4 hektary olivových hájů (přibližně 1400 stromků) a les. Vinice se rozprostírají v rozsahu 200 – 400 m n. m. Nadmořská výška, spolu s ochranou starověké sopky Monte Amiata na straně jedné a řeka Orcia spolu s mořským vánkem ze strany druhé spojuje jedinečné lokální mikroklima, které umožňuje blahodárné termální výkyvy mezi denní a noční dobou, a to i v průběhu velmi horkého léta. Ve strmých vinicích s průměrným sklonem svahu 10% jsou vinice vedeny systémem cordon s velmi nízkým výnosem cca 3-3,5 tuny na hektar, a to v důsledku řady velmi přísného selektování hroznů a ztenčování výnosu během vegetačního období. Veškeré práce ve vinařství jsou provozovány v souladu s kritérii ekologického zemědělství s certifikací ICEA. Skalnaté podloží se skládá převážně ze štěrku a jílu v nižších polohách a u vrcholku vinic převládá písčitá hlína. Jedinou odrůdou je Sangiovese, které díky rozlišnostem půdního složení, nadmořské výšky vinic a jejich věku vytváří celou řadu rozlišných aromatických, ale i chuťových charakteristik. Právě díky těmto prvkům lze ve vínech Poggio di Sotto nalézt fantastická komplexita. Tomu samozřejmě napomáhá i filosofie, která se uplatňuje při výrobě vína. Finální selekce hroznů se provádí při sklizni a dále pak hrozny spontánně kvasí v sedmi tunových dubových sudech a horizontálních nerezových nádobách, přičemž se uplatňuje prodloužená macerace a mošt se v jejím průběhu neustále přečerpává. Po jablečno-mléčném kvašení víno zraje ve dřevěných sudech ze slavonského dubu po dobu dvou let pro víno Rosso di Montalcino a čtyři roky pro Brunello di Montalcino. Ve vynikajících ročnících se na usedlosti produkuje i Brunello di Montalcino Riserva, která dozrává v sudech o rok déle než klasické Brunello. Vína nadále odpočívají v láhvi 6 až 12 měsíců.

Řadit podle 
Výrobce  

Rosso di Montalcino DOC 2015 - Poggio di Sotto

Naše cena 1 999,0 Kč (80,0 EUR)

Je skladem
novinka


Brunello di Montalcino 2013 DOCG - Poggio di Sotto

Naše cena 3 999,0 Kč (160,0 EUR)

Je skladem
novinka


Brunello di Montalcino Riserva DOCG 2012 - Poggio di Sotto

Naše cena 7 749,0 Kč (310,0 EUR)

Je skladem
novinka